Ефикасноста на ѓумбирот како антиеметик

Ѓумбирот (Zingiber officinale) е зачин кој има долга историја на употреба како традиционален лек против гадење и повраќање. Активните фенолни соединенија на ѓумбирот, односно гинџеролите, зингиберенот и шогаолот имаат и антиинфламаторни и антиоксидантни својства....